Сподели с приятели

Детски градини в България за щастие има. Какви са ползите от тях и как работят те, научете в тази статия. Ще ви представим подробна информация за детски градини, как можете да ги използвате и как да се ориентирате кое е подходящо за вас.

С какво са полезни детските градини

Много майки изпитват страх да поверят децата си на грижите на учителките и персонала в тези детски заведения. Този страх се проявява в повечето случаи, когато майката се е грижила за детето денонощно и не го е оставяла на таткото и бабите. Тези майки много по-трудно се решават да дадат детето си на ясла или детска градина. Това правило важи в пълна сила, когато детето е първородно. С това обаче не помагат особено на децата си, а напротив дори ги правят неуверени. Ето някои ползи, които от яслата и детската градина:

  • Децата, които посещават тези детско заведение са социални и могат да общуват спокойно с връсниците си. Те се учат да преодоляват трудностите от малки и разбират различията в характера на другите деца. Имат приятели, има и деца, които определят като лоши. Така се учат да подбират средата си. За да може детето да избере правилното обкръжение и да има правилни критерии при избора на приятели, много важна е ролята на родителите.
  • Децата стават по-самостоятелни. Те се учат да се хранят сами, да внимават докато играят, учат се да спазват режим. Вярно е, че боледуват по-често, но дори и да отложим този период, детето ще трябва един ден да отиде на училище и ще бъде по-неустойчиво.
  • Децата се учат да слушат възрастните и имат респект от учителите. Родителите трябва да подкрепят учителите и да подсилват техния авторитет. Много е важно детето да чува и да изпълнява, това което му се казва.
  • Децата се подготвят да учат и се научават да слушат и да задържат вниманието си. Това е много важно, защото ги подготвя за възприемане на знания в училище.

Всеки вижда детската градина градината и детската ясла в различна светлина и за някои родители тя е необходимост, за други – немислимо явление, а за трети – верен и полезен помощник във възпитанието и отглеждането на децата. Сами решавате какво ще бъде тя за вас!

Видове детски градини

В нашата държава за щастие имаме държавни детски градини, в които всеки родител може да кандидатства и запише своето дете. Таксите за тях са ниски в рамките на 50 лв. на месец, което ако се замислим е безкрайно малко имайки в предвид, че детето ни се отглежда от професионални педагози, целодневно, с включена храна!

В Пловдив например, от скоро се говори че следващата година държавните детски градини ще бъдат напълно безплатни!

Детски градини

Както с всяко нещо и при детските градини има особености. В по-големите градове и разрастването на населението в тях, държавните детски градини просто не достигат и не смогват. Родителите остават в безизходица и водени от нуждата да се върнат на работа, те търсят алтернативи. Алтернативите в случея се предоставят от частни детски градини.

Както всяко друго нещо, и това има своите плюсове. Частните детски градини въвеждат модернизирана среда за децата, по-близък контакт и внимание към тях, различни методики на обучение и много други ползи, които могат само да радват деца и родители.

Разбира се, всички тези позитиви идват на определена цена. Таксите в частните детски градини варират от 500 лв. до 1000 лв. на месец, а дори има и по-високи. Разбира се, всеки родител може да избере подходяща за него частна градина спрямо своя бюджет и възможности.

Кандидатстване за детска градина

В нашите модерни времена повечето общини вече са изградили системи за онлайн кандидатстване на всяко дете спрямо определени критерии. Критериите за кандидатстване са строго определени и могат да варират спрямо всяка община, поради което е най-добре да ги прегледате в детайли в сайта отреден за това към общината, в която живеете.

На по-късен етап в статията ще ви представим списък със сайтовете на по-големите общини, чрез които можете да кандидатствате за държавна детска градина или ясла.

Разбира се кандидатстването в частни детски градини се случва много по-улеснено, като отново всяка градина има своите изисквания и условия. Имайте в предвид, че тези институции спазват основните закони и изисквания в страната, поради което ще са ви нужни същия набор от медицински документи, за да запишете детето си.

Прием в детски градини

В детските градини и ясли прием се извършва спрямо строго определен график. Има срок за кандидатстване, както и срок за обявяване на класиране и записване на вашето дете.

Спазването на тези срокове е от изключително значение и трябва да се следи внимателно. В противен случай рискувате да не успеете да запишете детето си на детска градина или ясла.

Общински сайтове за кандидатстване и прием в детски градини

София – https://kg.sofia.bg/#/home

Варна – https://dg.uslugi.io/

Пловдив – http://dz-priem.plovdiv.bg/

Добрич – https://kids.dobrich.bg/

Русе – https://dzpriem.ruse-bg.eu

Бургас – https://www.dzburgas.org/

Стара Загора – https://priem.starazagora.bg

Шумен – https://kg.shumen.bg

Ботевград – https://dg.botevgrad.bg

Казанлък – https://dgkazanlak.uslugi.io/

Ако намерите сайт на община, който не е представен в нашия списък, ще се радваме да го споделите с нас в коментарите под статията и с удоволствие ще го добавим.

Тези сайтове са изключително удобни, тъй като спестяват време за ходене до детските градини и подаване на документите на ръка. Всичко се случва онлайн в електронна среда, бързо и лесно.

След като изпратите своето заявление следва да изчакате класирането за избраните детски градини.

Щом детето ви бъде класирано и видите резултатите можете да го запишете в обявените за това срокове.

Ще се радваме, ако намирате статията за полезна да дадете своята оценка в края на статията или да я споделите с приятели 🙂

Успех със записването на вашето дете в детска градина или ясла!

Остави отговор