Сподели с приятели

Калкулатор Бременност и Термин
Термин и Овулация, Точна гестационна седмица

Нашия калкулатор бременност и термин ще ви информира за важните дати свързани с вашата бременност – точна гестационна седмица, вашия най-плодовит период, както и дата на термин при зачеване по време на този период:

Разбери как да пуснеш детето си на градина без драми

Калкулатор Бременност и термин

Моля изберете първия ден на последния ви цикъл:

/ /

Брой дни на вашия цикъл:

Моля имайте в предвид, че калкулатор бременност и термин може да дава до няколко дни отклонение. Вашия гинеколог ще може да ви консултира за по-конкретни дати свързани с вашата бременност.

Oрганични хранителни добавки по време на бременност и кърмене, бъдете здрави и бременни 🙂 Научете повече >>

 

Как да определя термина си на раждане?

Терминът на раждане се изчислява от първия ден на последната Ви редовна менструация, т.е. продължителността на бременността е 280 дни – 10 месеца по 28 дни (лунарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици) без  менструация. По формулата на Негеле датата на термина за раждане се изчислява като от първия ден на последната редовна менструация се изваждат три месеца назад и към този ден се прибавят седем дни. Примерно, ако последната Ви менструация е започнала на 10-ти април (10.04): април е четвърти месец минус три месеца, това прави 10-ти януари (10.01); към тази дата прибавяме още 7 дни (10.01+ 7 дни = 17.01); следователно вероятният термин за раждане в този случай е 17-ти януари. Естествено трябва да се съобразите и с това, че годината има 12 месеца. Ако последната Ви менструация е започнала например на 15-ти януари, като извадите три месеца, това прави 15-ти октомври и прибавите 7 дни, следователно датата на терминът Ви ще е 22-ри октомври. Според статистиките само около 5 % от децата се раждат точно на датата, определена като термин на раждане, изчислена по метода на първия ден от последната менструация. В последните месеци на бременността акушер-гинекологът Ви би могъл да определи много по-точно щастливия ден – това става чрез измерване на бебето, по преценка на състоянието му и на Вашия организъм. Терминът на раждане може да се определи и по датата на оплождане (зачеване) – от 3-та седмица на аменореята (липсата на менструация). В този случай продължителността на бременността е 266 дни (приблизително 9 календарни месеца), пресметнати от момента на оплождането (около две седмици преди датата на следващата Ви очаквана менструация). Този метод на изчисляване е по-неточен, тъй като не при всички жени овулацията настъпва точно на 14-я ден от цикъла им. Затова методът на Негеле е възприет като международна норма за изчисляване на терминът на раждане и за проследяване на бременността по седмици. Той е по-сигурен, понеже почти всяка жена знае точната дата на последната си менструация.

Остави отговор