Сподели с приятели

Защо да се спрем на частна детска градина?

Настъпил моментът, в който трябва да се върнете на работа и е нужно да изберете в чии ръце да поверите грижите за своето дете. Ако бабата е в друг град или все още работи, или просто сте преценили, че е хубаво хлапето ви да прекара деня сред свои връстници, следва момента да направите избор на детскта градина или ясла. Ето някои от удобствата на частните детски градини и ясли у нас.

1. Бързо и лесно записване

Ще ви е нужно време, за да разгледате всички оферти, които наличието на частните детски градини предлага, и да подберете най-подходящата за нуждите на детето ви, за вашето удобство с оглед на работното ви време и не на последно място – с оглед на семейния ви бюджет.

2. Сформират малки групи от деца (най-много между 12 и 14 деца)

Така възпитателите могат да обърнат внимание на всяко хлапе, да се запознаят с неговите индивидуални интереси, потребности и особености на характера и да работят с децата според това. Не е за подценяване и фактът, че когато са отговорни за по-малко деца, педагозите са по-спокойни и по-всеотдайни, което със сигурност се отразява добре на малчуганите.

3. Специално меню

То се изготвя от професионален готвач. Задължително условие е ястията от менюто да са част от одобрения от Министерството на здравеопазването рецептурник. В повечето частни детски градини зареждат продуктите директно от производителя, а в някои кухни дори работят с екопродукти. На много места вече заменят бялата с кафява захар, избягват се пърженото и ползването на много сол. В някои частни детски градини се съобразяват и с желанието на родителите за техните деца да има вегетарианска кухня.

4. Собствен транспорт

Безценно преимущество на частните детски градини, имайки предвди задръстванията и това, че в 8.30 ч трябва да сте на работното си място. В частната детска градина можете да разчитате на надеждни и поддържани микробуси, подбрани шофьори с необходимата квалификация и опит и един придружител.

5. Нова сграда, която се поддържа

Така не се тревожите дали на детето ви няма да му е студено, ще има ли килим или друга подова настилка там, където ще играе, удобно ли ще е легълцето му за следобеден сън, на какво ниво ще е хигиената и т.н.

6. Различни методи на преподаване

Най-често се залага на изучаването на чужди езици. Всеизвестно е, че колкото по-малки хлапетата запонат да учат чужд език, толкова по-лесно се справят с тази задача. По-късно няма да имат проблеми с произношението и речниковия запас и върху тази добра основа ще могат да надграждат граматика. В много частни заведения за малчугани обръщат особено внимание на стимулирането и развиването на творческото въображение у децата. Йогатехниките са все по-често срещан начин на възпитание и преподаване. Така според възпитателите се увеличава способността на децата да се концентрират, а оттам расте и тяхната успеваемост в различни сфери на обучение. В методите на преподаване влизат още разучаване на песнички, стихотворения и приказки, както и занимания по музика и рисуване.

7. Спортни занимания

Списъкът с физически дейности е различно дълъг в различните частни детски градини, но в него обикновено фигурират гимнастика, плуване, бойни изкуства, танци, волейбол, баскетбол, тенис на корт.

8. Ателиета

Лаборатории похимия, физика и биология, разбира се, съобразени с годините на детето;работа с глина – керамика, пластика; пиано, солфеж, пеене; занимания с икебана, оригами, маски.

9. Специализирани кабинети

Освен задължителния медицински кабинет частните детски градини имат и психолог.  Не на последно място е логопедът – за деца, които имат затруднения с произнасянето на определени букви, заекват или изпитва големи трудности при четене и  писане. Има и специализирани кабинети по различни учебни дисциплини – компютърна зала, видеозала, интерактивен езиков кабинет, библиотека, ботаническа градина.

10. Организиране на партита

Много частни детски градини ще организират и парти за рождения ден на детето ви включително и в събота и неделя. Ако родителите имат желание и възможности, от градината ще осигурят не само кетъринг, но и най-различни забавления за децата – шоу програми с аниматори, дисководещ и, разбира се, подобаваща украса.

11. Родителите се държат в течение

Щом запишете детето си в частна детска градина или ясла, вие ще получавате отчет за това как се е чувствало детето ви, какво му се е случило (или пък каква беля е направило), какво е яло, как е спало, какво ново е научило. Редовно се правят и родителски срещи.

Остави отговор